Bridgecursus-Wijchen


Home
Over Bridge
Cursus- informatie
Contact & Aanmelden
Planning
Links

Wat is bridge?


Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan je veel plezier kunt beleven. Tijdens elk spel probeer je met je partner zoveel mogelijk slagen te maken. Dit doe je door te anticiperen op de ontwikkelingen tijdens het spel.
Het spel vereist concentratie, geheugen en logisch denken, maar ook goede samenwerking tussen partners. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Want iedereen kan leren bridgen.

Een spel duurt gemiddeld ongeveer zeven minuten.
In competitieverband worden er meestal 24 spellen per zitting gespeeld. Voldoende kansen dus om je te revancheren na een spel dat niet zo goed ging. Omdat je steeds tegen andere paren speelt, is bridge ook een sociale sport. Je ontmoet veel verschillende mensen. Bridge kun je overal en tegen iedereen spelen, ook in het buitenland. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde.
 
Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten. Deze worden één voor één gedeeld tot iedere speler 13 kaarten bezit. Je speelt samen met een partner en totaal vier personen per tafel. Aan iedere speler per tafel wordt een windrichting N, O, Z of W toegekend. NZ spelen samen en zij vormen een partnership, en ze spelen tegen OW, die ook samenspelen en een partnership vormen. Het partnership kan ad hoc zijn, alleen voor deze wedstrijd of competitie, maar over het algemeen hebben bridgers vaste partners.

Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen.

Het bieden gaat in een soort veiling bij opbod, waarbij telkens hoger geboden wordt, totdat niemand meer hoger wil. Het hoogste bod heet het 'contract' en bepaalt het aantal slagen dat de 'leider' in dit spel tenminste moet zien te maken. Er kan gespeeld worden in een troefcontract of een zogeheten "Sans Atout" contract (zonder troef).
Een goed bridgepaar begrijpt en vertrouwt elkaar op basis van afspraken die ze samen hebben gemaakt. Hierdoor kunnen ze effectief bieden en tot het juiste contract komen.

Na het bieden komt het spelen, waarbij ieder paar zo veel mogelijk slagen probeert te maken.  De tegenstanders proberen te voorkomen dat het contract door de leider wordt gehaald, door goed en slim tegen te spelen. Als dit lukt dan is het contract 'down'. Uiteindelijk doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren. Een gemaakt contract levert punten op voor het paar van de leider, gaat het contract down dan scoren de tegenstanders.
Als alle spellen gespeeld zijn kunnen de resultaten van alle spellen worden  vergeleken en de scores per paar worden uitgerekend. Bij een bridgeclub wordt dit meestal per computer gedaan, zodat de uitslagen snel aan de deelnemers bekend kunnen worden gemaakt. Altijd weer een spannend moment.

Nog nooit gekaart of lijkt Bridgen ingewikkeld? Geen probleem, daarvoor is een bridgecursus bedoeld, zodat U op de juiste wijze en met plezier het bridgen leert. Interesse om het te gaan leren? Zie elders op deze website voor meer informatie over een bridgecursus.